Charakterystyka pojemników HDPE i PET

Opakowania plastikowe na dobre stały się częścią naszego świata. Nie da się ukryć, że są bardzo praktyczne i wykorzystywane w wielu branżach, począwszy od gastronomii, poprzez kosmetykę i farmację. Dzięki nim można skutecznie zabezpieczyć produkty przed czynnikami zewnętrznymi, wynika to z faktu, że tworzywa sztuczne są odporne na działanie substancji chemicznych i działanie drobnoustrojów. Dodatkowo ich ogromnym atutem jest fakt, iż są bardzo łatwe w kształtowaniu. Warto jednak pamiętać, że plastik plastikowi nierówny, zatem warto poznać dwa, najczęściej używane i najbezpieczniejsze z tworzyw sztucznych, czyli PET i HDPE.

Czym jest HDPE

Skrót HDPE pochodzi z języka angielskiego i oznacza high denstity polyethylene, co oznacza polietylen o dużej gęstości. Ze względu na wyższą gęstość HDPE jest materiałem znacznie twardszym od innych polietylenów. Wpływa to znacznie na wytrzymałość mechaniczną – jest niezwykle odporny na pęknięcia, przebicie i uszkodzenia. Dodatkowo warto podkreślić, że ponadto odznacza się wyższą niż standardowa temperatura topnienia – wynosi ona 125 stopni Celsjusza, a także wyższą odpornością chemiczną oraz barierowością. Ze względu na wszystkie te zalety HDPE stosuje się do produkcji pojemników na leki, folii do pakowania żywności, ale również buteleczek na zmywacze do paznokci, toniki, czy nawet rur, nart i żagli.

PET – co to takiego?

Oznaczenie PET jest także skrótem i oznacza substancję Tereaftalan Polietylenu. PET stosowany jest głównie przy produkcji opakowań na napoje, naczyń jednorazowego użytku, a także różnego rodzaju włókien sztucznych. Znajduje również zastosowanie w produkcji jednorazowych pojemników stosowanych do gotowanych lub mrożonych produktów spożywczych. Wynika to z faktu, że mimo braku odporności na wysoką temperaturę (topi się już w 55 stopniach Celsjusza), pojemniki i butelki PET wytrzymują ekstremalnie niskie temperatury ( – 40 stopni Celsjusza).

Charakterystyka pojemników HDPE i PET