Charakterystyka pojemników HDPE i PET

Opakowania z tworzyw sztucznych towarzyszą nam na każdym kroku i w wielu przypadkach są nie tylko przydatne, ale wręcz niezbędne. Zasadnicza część produkcji tworzyw sztucznych obejmuje właśnie plastikowe pojemniki, szeroko wykorzystywane w trakcie transportu i magazynowania produktów. Plastikowe opakowania zabezpieczają żywność przed zepsuciem, minimalizując jej straty i wydłużając przydatność do spożycia. Opakowania z tworzyw sztucznych są odpowiedzią na wzrastający poziom konsumpcji. Są lekkie, wytrzymałe, wszechstronne i higienicznie. Z powodzeniem można je poddać recyklingowi, maksymalizując tym samym efektywność wykorzystania surowców i chroniąc środowisko naturalne.

Pojemniki HDPE do zadań specjalnych

HDPE to polietylen o dużej gęstości, szeroko wykorzystywany w produkcji opakowań na żywność i środki czystości. Wytwarzany jest z ropy naftowej. To miękkie i elastyczne tworzywo, które jest odporne na działanie kwasów, alkoholu, benzyny. Nie poddaje się negatywnym wpływom wilgoci, a na jego właściwości nie wpłyną także ługi, roztwory soli i substancje silnie utleniające, będące podstawowym składnikiem niektórych środków czyszczących. Pojemniki HDPE przeznaczone są do kontaktu z takimi substancjami, jak oleje czy paliwa. Nie mają smaku ani zapachu. Z powodzeniem można je wykorzystywać do kontaktu z żywnością, ponieważ są całkowicie obojętne fizjologicznie. Charakteryzują się wyjątkową odpornością na uszkodzenia mechaniczne, jak przebicie czy rozciąganie.

Opakowania z HDPE są prześwitujące, sztywne i nietoksyczne. Mają jednak słabą odporność na promieniowanie UV. Warto mieć na uwadze, że pojemniki HDPE są bezpieczne i nadają się do powtórnego przetworzenia. Produkuje się z nich opakowania nie tylko na detergenty, ale również pojemniki na mleko, soki i kosmetyki oraz plastikowe torby na zakupy. Niskie koszty produkcji pojemników z HDPE to również korzyści finansowe dla konsumenta.

Niezwykłe właściwości butelek PET

PET jest powszechnie wykorzystywany w opakowalnictwie do produkcji elastycznych folii i butelek poliestrowych. Termoplastyczny politereftalan etylenu jest wyjątkowo wytrzymały mechanicznie i nie przepuszcza gazów. Jest natomiast wrażliwy na oddziaływanie promieniowania UV oraz wpływ pary wodnej i wilgoci. Jest bardziej przezroczysty niż HDPE, ale podobnie jak on – obojętny fizjologicznie i tym samym doskonały do wytwarzania opakowań produktów żywnościowych. W temperaturze pokojowej wyróżnia się dostateczną odpornością chemiczną. Tworzywo PET jest odporne na skrajnie wahania temperaturowe, ponieważ ma bardzo wysoką temperaturę topnienia. W branży opakowaniowej PET jest najczęściej wykorzystywany do produkcji plastikowych butelek na napoje bezalkoholowe. Pierwsza butelka PET pojawiła się w latach 70. XX wieku i od tamtego czasu trudno sobie wyobrazić brak tego rodzaju pojemników na półkach sklepowych.

Butelki PET zachowują swoje właściwości przez bardzo długi czas eksploatacji, są odporne na ścieranie, charakteryzują się wyjątkową stabilnością wymiarów i kształtów oraz izolacyjnością elektryczną. Nie emitują szkodliwych związków i są dużo bardziej wygodne w użytkowaniu niż butelki szklane. Można je poddawać recyklingowi materiałowemu oraz surowcowemu. Oprócz butelek, z tworzywa PET produkuje się także opakowania kosmetyków i pojemniki mikrofalowe. Można w nich przechowywać oleje, sosy, dania gotowe oraz piwo i przetwory mleczarskie.

Charakterystyka pojemników HDPE i PET