Jakie opakowania mogą być stosowane w przemyśle spożywczym?

Opakowania mają istotny wpływ na dystrybucję żywności, pozwalają bowiem na utrzymanie wysokiej jakości produktu oraz zachowanie jego trwałości. Aby jednak rzeczywiście sprawdzały się w tej branży, muszą spełniać kilka określonych reguł. Jakich?

Bezpieczne

Pierwszym kryterium, które muszą spełniać opakowania, jest bezpieczeństwo dla umieszczonego w nich produktu. Chodzi nie tylko o odseparowanie go od warunków zewnętrznych takich jak woda, promieniowanie UV, czy zanieczyszczenia, ale także upewnienie się, że samo opakowanie będzie w pełni bezpieczne (nie może ono przede wszystkim wydzielać szkodliwych dla zdrowia ludzi składników). Jednym z bezpieczniejszych tworzyw sztucznych używanych do tego celu jest surowiec o nazwie HDPE, którego używamy również do produkcji naszych opakowań na produkty spożywcze. Jego dużym atutem jest fakt, że jest nie tylko bezpieczny, ale również łatwiej poddaje się procesowi recyklingu aniżeli inne tworzywa sztuczne.

Zachowujące właściwości produktu

Opakowanie powinno również gwarantować, że przechowywany w nim produkt, po wyprodukowaniu, dystrybucji oraz czasie przez jaki będzie znajdował się na półce sklepowej, nie straci swoich właściwości. Jest nie nieodłącznie związane z poprzednim czynnikiem, czyli przede wszystkim odseparowaniem od negatywnych czynników środowiska zewnętrznego. Istotną rolę odgrywa w tym aspekcie m.in. szczelność, chroniąca przed dostawaniem się do opakowania substancji obcych.

Łatwe w transporcie

Kolejnym kryterium, które muszą spełniać opakowania używane na potrzeby przemysłu spożywczego jest łatwość pakowania, składowania oraz transportowania. Chodzi tutaj m.in. o ich praktyczny kształt ułatwiający lokowanie na paletach, a także maksymalnie niską masę. Właśnie tutaj ukazuje się główna wada szkła w porównaniu z tworzywami sztucznymi, które przy tej samej pojemności ma wyższą masę własną, a tym samym przyczynia się do wzrostu kosztów transportu. W branży spożywczej jest to szczególnie niepożądane, ze względu na potrzebę silnej kontroli kosztów dystrybucji.

Jeśli poszukują Państwo bezpiecznych, atestowanych opakowań na żywność, leki czy kosmetyki, zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Wszystkie nasze produkty mają Certyfikat Jakości ISO 9001:2015 wydawany przez uznany organ TUV SUD Management Service GmbH, co świadczy o ich wysokiej jakości.

Jakie opakowania mogą być stosowane w przemyśle spożywczym?